در بیشتر کشورهای دنیا سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان است.

از طرفی میزان بروز این بیماری در سراسر جهان در حال افزایش است.در کشور ما نیز این بیماری

در راس سرطان های زنان قرار دارد و بروز آن در حال افزایش است.

عوامل خطر سرطان پستان

عوامل خطر سرطان پستان به دو دسته تقسیم می شوند:

۱- عوامل خطر غیر قابل اصلاح

افزایش سن،جنس ،سابقه خانوادگی و جهش های ژنی، سن قاعدگی کمتر از ۱۱ سال ،

سن یائسگی بالای ۵۴ سال ، قد، زمینه نژادی و قومی ، وضعیت اجتماعی – اقتصادی بالا ،

سابقه برخی بیماری های خوش خیم پستان.

۲- عوامل خطر قابل اصلاح

شاخص توده بدنی بالای ۳۰، مصرف الکل ،سن بالا در زمان اولین زایمان ،

سابقه مواجهه با اشعه ، مصرف قرص های ضد بارداری خوراکی،هورمون درمانی

جایگزین پس از سن یائسگی ، مصرف بالای چربی های اشباع شده.

علایم سرطان پستان

*توده پستان یا زیر بغل

*تغییر در شکل(عدم قرینگی) یا قوام (سفتی) پستان

*تغییرات پوستی پستان شامل هریک از موارد زیر:پوست پرتقالی ،

اریتم یا قرمزیپوست ،زخم پوست ،پوسته پوسته شدن و اگزمای پوست ،

تغییرات نوک پستان( فرورفتگی یا خراشیدگی)

*ترشح نوک پستان که دارای هر یک از خصوصیات زیر باشد:از یک پستان باشد( و نه هر دو پستان ) ،

از یک مجرا باشد ( و نه از چند مجرا ) ،ترشح خود به خودی و ادامه دار باشد ،در هنگام

معاینه ترشح وجود داشته باشد ،سروزی یا خونی باشد

شیوه های تشخیص سرطان پستان

  • معاینه بالینی توسط ماما و پزشک
  • روش های تصویربرداری:ماموگرافی و در صورت لزوم سونوگرافی و MRI

روش های درمانی سرطان پستان

  • عمل جراحی
  • رادیوتراپی
  • شیمی درمانی
  • هورمون درمانی

برنامه غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان پستان

در این برنامه، هدف شناسایی و ثبت بیماران مشکوک یا مبتلا به سرطان پستان

و سپس ارایه خدمات مناسب در سطوح مختلف شبکه بهداشتی درمانی و ساماندهی

درمان و مراقبت بیماران است. مشخصات تمامی زنان ۳۰ تا ۶۹ سال که برای ارزیابی

فراخوان شده اند،در فرم ارزیابی اولیه ثبت و پس از تکمیل فرم به ماما ارجاع داده میشود.

ماما از زنان معاینه بالینی به عمل می آورد و موارد دارای علایم یا معاینه غیر طبیعی را

مطابق دستور العمل به پزشک متخصص جراح ارجاع می دهد.

اصول خود مراقبتی در سرطان پستان

*انجام فعالیت بدنی و ورزش مستمر، ثابت نگه داشتن وزن طبیعی، شیردهی و عدم مصرف

هورمون پس از یائسگی احتمال ابتلا به سرطان پستان را کاهش می دهد.

*خود داری از مصرف غذاهای پرچرب و سرخ کرده، نمک زده و آماده حاوی مواد نگه دارنده

و کنسروها و در مقابل افزایش مصرف میوه، سبزی، غلات و گوشت ماهی می تواند

با افزایش آنتی اکسیدان ها سبب کاهش بروز سرطان پستان شود.

*تشخیص زودهنگام با کمک خودآزمایی پستان،معاینه توسط پزشک یا ماما و ماموگرافی

بوده و به معنی محدود کردن اثر عوامل قابل کنترل از طریق بیماریابی و تشخیص زودرس است.

*بهترین راه کاهش خطر سرطان پستان ضمن رعایت شیوه زندگی سالم،

انجام مراقبتهای معمول نظیر معاینات دوره ای و ماموگرافی به صورت دقیقتر

و با فواصل زمانی مناسب در افراد پر خطر است.

“برگرفته از خطرسنجی سکته های قلبی،مغزی و سرطان”


اختلالات قاعدگی

سرطان دهانه رحم

چگونه مصرف روغن خود را کاهش دهیم